انواع قفسه ها
قفسه ها دو نوع باز وبسته می باشند که هر یک جهت نامه های خاص مورد استفاده قرار می گیرند
قفسه تفکیک نامه ها: جهت نامه های وارده وصادره به هنگام طبقه بندی از لحاظ نوع نامه محل ارسال ومحل وصول به کار می رود
قفسه تشخیص نامه: که به قفسه ارجاعی معروف است ونامه های وارده ای که ارجاع شده اند بر اساس نوع وظایف واحدهای سازمان ویا شرح وظایف کارکنان سازمان دسته بندی شده وجهت نظم در ارسال از این قفسه استفاده می گردد
انواع ابزارهای ماشینی
تعریف انواع ابزارهای ماشینی: آن دسته از ابزارهای می باشند که کار دست انسان را سرعت وسهولت بخشیده وبا نظم وترتیب وهماهنگی دقیق نسبت به آنچه که برای آن درست شده اند به کار می رود.
الف)ماشین نقش تمبر: این وسیله به جای چسباندن تمبر به پاکت پستی از خود نقش واثری بر روی پاکت می گذارد وبا توجه به وزن ومسافت و مقصد گیرنده نامه هزینه آن را مشخص می نماید
ب) ماشین شماره زنی: جهت ثبت شماره های ردیف دردفاتر دبیرخانه ویا برگ شماری اسناد هر دربایگانی پرونده وثبت شماره برروی نامه های وارده وصادره به کار می رود
ماشین های تکثیر (فتوکپی) : جهت تکثیر نامه ها وپیوست ها مورد استفاده قرار می گیرد
ماشین ارسال تصاویر اسناد(دستگاه فکس) به فارسی نمابر گفته می شود نقش بسیار مهمی رادر انتقال سریع اطلاعات اسناد ومدارک دارد
کامپیوتر: این وسیله به علت قابلیت حفظ ونگهداری حجم بسیار زیاد اطلاعات ومراجعه سریع به اطلاعات ، در واحدهای مختلف سازمان کاربرد زیادی دارد.
شرح وقایع
در تاریخی که کارورزی را آغاز کردم روز اول برای من اینگونه رغم خورد:
اینجانب بعد از معرفی خود به مسئول واحد مربوطه روی صندلی نشستم. روز خلوتی بود و مراجعی نداشتند و از من سؤالاتی در مورد علت حضورم پرسیدند و به کار خود مشغول شدند. نقد و بررسی نحوه ی برخورد عادی بود ولی زیاد تمایل به حضور من در آنجا نداشتند و دوست نداشتند از کارشان سر در بیاورم، به خاطر همین زیاد حرف نزدند و فقط در فکر نوشتن بودند.
به نظر من این نحوه ی برخورد که آنقدر بی تفاوت بودند، درست نبود. با این برخورد میتوان نتیجه گرفت با مراجعان خود هم سرد برخورد می کنند و به آنها پاسخ دقیق نمی دهند. و یک نوع کسالت از کار در چهره ی آنها مشاهده می شد. باید با شاد کردن فضا و تنوع در اتاق کار با رنگهای متنوع یا دکراسیون جدید این دلزدگی از کار را از کارمندان دور کرد.
انتخاب واحدی که قرار بود در آن مکان مشغول شوم بن خودم بود و به خاطر آشنایی من با کارهای کامپیوتر دفتر دبیر خانه را برای این کار برگزیدم و این کار در این واحد بهجت آفرین بود .ولی سایر کارشناسی های این سازمان قابل نفوذ و زیاد با ارباب رجوع سروکار نداشتند وبیشتر با کارشناسی های این سازمان سروکار داشتند.و رفتارشان با ارباب رجوع از سر زور و به بدترین شکل ها انجام میشد.
مدت 32 ساعتی که در این مکان مشغول بودم تمامی امور مربوط به اتوماسیون اداری را یاد گرفتم و تمامی کارهایی که در این واحد صورت میگرفت به نحو احسن انجام می دادم و به جهت اجتناب از اطاله ی کلام از بیان جزییات می پرهیزیم.
آشنایی با مکان
دفتر دبیر خانه در طبقه اول ساختمان آموزش وپرورش قرار دارد.این دفتر به نوبه خود به دو قسمت تقسیم شده بخش مربوط به تکثیر و بخش امور اداری و اتوماسیون.این جانب کارم را در دو قسمت آغاز کردم وبه پایان رساندم.
در واقع امور مربوط به دبیرخانه قلب سازمان محسوب میگردد به همین خاطر باید این امور به نحو احسن انجام پذیرد.این مکان مسولیت های کارشناسی تعریف شده ای دارد که باید به صورت کامل در موعد مقرر انجام پذیرد،شاید در بقیه کارشناسی های سازمان این مقدار زمان بندی و مدیریت زمان دارای درجه اولویت و اولیت بندی نمی باشد.کلیه فعالیت های انجام شده تحت تاثیر این عامل تشکل می یابدو تخصیص و اولویت بندی ان دارای اهمیت است.
این مکان دارای 3دستگاه پرینتر رنگی و سیاه وسفید ،3 دستگاه پلاتر که در انجام امور اتوماسیون تخصصی کاربرد دارد،3 دستگاه فتوکپی که جهت توزیع بخش نامه ها به کار میرود.
4کامپیوتری که در این مکان وجود دارد به Share می باشند و یک سیستم متعلق به سردفتر یا رییس دبیر خانه که نامه های مرسوله از استان و سایر ادارات بر روی آن قرار می گیرد وامکان دسترسی از طریق این سیستم به کلیه کارتابل کارشناسی ها امکان پذیر می باشد و دارا ی رمزهای و پسورد های مرحله ای به خاطر حفظ اطمینان می باشد.
سیستم دومی که در اختیار نایب رییس دبیرخانه است دارای این وسعت دسترسی و قابلیت نیست ، و سیستم سوم جهت استفاده ی مانیتورینگ می باشد کایه تراکنش های انجام شده در این سازمان بر روی آن نمایش داده می شود و این سیستم به مانیتور مرکز اداره نیز متصل می باشد که گاهی اسلاید های برای عموم به نمایش می گذارد
و اما ، سیستم تعبیه شده برای کارآموزان و کارورزان ، بخش مربوط به دبیرخانه تنها بخشی است که تمامی فصول از سال دارای کارورز و کار آموز می باشد.و به خاطر همیت سیستمی برای این کار تعبیه شده است.
این مکان دارای 2 دستگاه تلفکس می باشد که کلیه بخش نامه های مربوط به بخش پادناو روستاهای دوردست را ارسال می کند و نامه های که خارج از امور اتوماسیون یا نامه های الحاقی را دریافت
چارت اداری سازمان
کارشناسی های مدیریت آموزش وپرورش سمیرم از این قرار است :
|
|||||
![]() |
|||||
![]() |
تحلیل مسائل اداری ،نقاط قوت و ضعف سازمان :
ارزشیابی برنامهریزی انسانی :مسئله نیروی انسانی در سازمانی گسترده و بزرگ همچون آموزش و پرورش در حکم اصلیترین سمئله مطرح است.رشد سریع جمعیت و به تبع آن رشد سریع تعداد دانشآموزان طی سالهای 1360 تا 1378 سبب افزایش تقاضای نیروی انسانی شده است. بدیهی است که نظام برنامهریزی برای تأمین نیروی انسانی در آموزش و پرورش باید متناسب با تحولات جمعیت و شمار دانشآموزان،تمهیدات لازم را در زمینهء تأمین نیروی انسانی مورد نیاز آموزش و پرورش پیشبینی نماید.
در حال حاضر آموزش و پرورش در پارهای از مناطق کشور به شدت دچار کمبود نیروی انسانی واجد شرایط است،به گونهای که برای تأمین نیروی انسانی مورد نیاز در این مناطق به جذب نیروهای حق التدریسی و سرباز معلم بدون امکان تطبیق مدرک و رشته تحصیلی این افراد با نیازهای موجود مبادرت ورزیده است.این در حالی است که در برخی دیگر از مناطق آموزش و پرورش با ما زاد نیرو و عدم امکان بهرهگیری از نیروهای موجود روبهروست.این عدم توازن در توزیع نیروی انسانی،توجه به فرآیند برنامهریزی برای تأمین نیروی انسانی را ضرورت میبخشد.
مسئله برنامه ریزی:در بین کشورهای در حال توسعه به ویژه کشورهایی که در دهههای 1950 و 1960 استقلال خود را به دست آوردند،برنامهریزی رسمی و متمرکز نقش بسیار برجستهای داشته است."در حقیقت به واسطهء این کشورهاست که برنامهریزی آموزشی به عنوان یک حوزهء فعالیت واقعا مورد توجه قرار گرفته است".این الگوی برنامهریزی متمرکز و کلان توسط سازمانهای بین المللی،به ویژه یونسکو،از هر لحاظ ترویج و حمایت شده است.ایران نیز از جمله کشورهایی است که از ابتدای دههء 1340(مقارن دههء 1960 م)با قرار گرفتن در زمرهء کشورهای مشمول الگوی آسیاییاز حمایتهای فنی یونسکو در امر برنامهریزی بهرهمند شده است.این نوع برنامهریزی برگسترش کمّی(عموما خطی)آموزش و پرورش تأکید دارد.مبانی نظری این الگوی خطی را میتوان در همان الگوی آسیایی مشاهده کرد.این الگو که براساس رویکرد "برنامهریزی مبتنی بر تقاضای اجتماعی"تدوین شده،بعدا و به ویژه برای سطوح بالاتر آموزشی،با رویکردهایی که جنبهء اقتصادی قویتری دارند و با عنوان کلی"الگوی هزینه فایده و نرخ بازگشت سرمایهگذاری(سرمایهء انسانی)"و"الگوی برنامهریزی نیروی انسانی"شناخته میشوند،تکمیل شده است.هرچند که در سطوح آموزش همگانی و اجباری استفاده از این فنون برنامهریزی در آموزش و پرورش بیشتر جنبهء تزیینی داشته و از آنها برای قانع کردن معترضان بیشتر استفاده شده است تا تصمیمگیری برای اجرااز اواسط دههء 1970 و به ویژه در دههء 1980 این نکته روشن شد که در بسیاری از موارد،فعالیتهای برنامهریزی نتایج موردنظر را به دنبال نداشته است،یعنی،درحالیکه توسعهء کمّی قابل توجهی در آموزش بدست آمده است اما هنوز تعداد بسیار زیادی از کودکان به مدرسه راه نیافتهاند،بیسوادی بزرگ سالان رو به افزایش است،امکانات و فرصتهای آموزشی از نظر کمیت و به ویژه کیفیت،ناعادلانه توضیع شدهاند و بالاخره، کارایی و اثربخشی نظامهای آموزشی محل تردید جدی است.این مقولهها که در تجربهء برنامهریزی ایران نیز شاهد آنها بودهایم،از شکست برنامهریزی آموزشی به شیوهء کمّی و فنی(بیشتر خطی)حکایت میکند
آموزش و پرورش مهمترین رکن توسعه:ما از توسعه سخن میگوییم و در جست و جوی جامعهای توسعه یافته هستیم. البته هنوز هم در جامعهء ما تعریف دقیقی از توسعه نشده است.توسعه در دنیا چگونهاست؟چه معیارها،مبانی و اهدافی دارد؟و در جامعهء ما که یک جامعهء اسلامی و ایرانی است، کدام الگو و کدام مدل از توسعه پسندیده است، و باید دنبال آن را گرفت؟این هم کار بزرگی است که متفکران جامعه در حوزه و دانشگاه به جدّ باید به آن بپردازند،ولی بههرحال ما در جست و جوی یک جامعهء پیشرفته هستیم و اجمالا میگوییم توسعه یعنی پیشرفت.
آنچه مهم است اینکه باید اول دیدگاه خود را نسبت به توسعه روشن کنیم،که به نظر من اگر روشن بشود،آن وقت جایگاه آموزش و تحقیق بهطور کلی و آموزش و پرورش بهطور خاص و معلمان و مربیان بهطور اخص مشخص خواهد شد.
تا کسی دیدگاه خودش را مشخص نکند، بحثها روبنایی،سطحی،مقطعی و روزمره است.به نظر بنده و به نظر خیلی از افراد دیگر محور توسعه انسان است.
اولا توسعه را نباید در صرف توسعهء اقتصادی و صنعتی دید.توسعهء سیاسی یعنی برخورداری از یک جامعهء مدنی،جامعهای که با مشارکت افراد،حضور افراد و تلاش افراد شکل میگیرد و تداوم مییابد.حکومت از آن مردم و برآمده از ارادهء مردم و مسؤول در مقابل مردم است و جامعه با اندیشه و فکر و تلاش همگان پیش میرود مظهر توسعهء سیاسی وجود نهادهای مدنی تعریف شده در جامعه است.تشکلهای مختلف،انجمنهای مختلف و از نظر سیاسی در درجهء بالا"احزاب"،یعنی جمع نظرهای تدوین شده و دارای شناسنامه و عرضهء سنجیدهء آن به جامعه و جذب نیروها و برخورد متفکرانه و منطقی نظریات با یکدیگر و قرار دادن جامعه در موقعیتی که توان انتخاب آن بالا برود،و منتخب آن نیز در مقابل خود مردم براساس و در مجرای نهادها و جریانات تعریف شده پاسخگوست.معلوم است که محور اساسی توسعهء سیاسی،انسان است و برای رشد و پرورش آگاهی و ارادهء انسان و جذب و پایدار کردن حضور او در عرصهء سرنوشت است،این کاملا مشخص است که محور جز انسان چیزی نیست.
ضرورت تغییر بنیادی در آموزش وپرورش:این مشکل هنگامی بیشتر رخ مینماید که بدانیم کارشناسان آموزشی و صاحبنظران مسائل تعلیموتربیت غالبا و بنابر آنچه که شاید تا حدودی چندان غیر معمول نباشد،خود پایبند معیارها و روابط گذشتهاند،در حالی که اکنون بسیاری از ارزشهای گذشته اعتبار خود را از دست داده و منسوخ شدهاند.از سوی دیگر،طبیعت سنتگرای انسان به سختی میتواند نوآوریهای ارائه شده را بپذیرد،چه رسد به اینکه خود خالق و پدید آورنده ارزشهای نو باشد،و این خود مانعی دیگر برای ایجاد تحولات اساسی در جامعه است.
بههرحال مشکلات و محدودیتها و دیگر عوامل بازدارنده اقتصادی،موجب شدهاند که به طور کلی نظامهای آموزشی کمتر دستخوش تحول و دگرگونی شوند و اگر روزگاری گروهی و دستهای جرئت دست یازیدن به این عمل را در خود میدید،مسلما با مقاومتهای بسیار مواجه میگردید.
در ایران و در حدود نیم قرن اخیر،هدفها و اصول آموزشوپرورش چهار بار بر روی کاغذ تغییر کرده است.در سالهای اخیر نیز، بار دیگر لزوم بازنگری هدفها و نیز ضرورت تجدید نظر در انتخاب شیوهها و رفتارهای آموزشی مطرح شده و اقدامهای مختلف و پراکندهای در جهت تغییر بنیادی نظام انجام گرفته است
جمع بندی و نکات پایانی:
آنچه در این اثر مطمح نظربوده است نمایاندن مسائل آسیب زای آموزش و پرورش و توصیف و تشریح وظایف سازمانی کارشناسی آموزش و پرورش سمیرم با اتکای به مراجع و مستندات دهه های اخیر می باشد.ولذا بااتکای صرف به چنین اثری امکان فراهم نمودن جزییات این جنبش مظطن فراهم نمی باشد.جنبشی که به رغم موانع تا این زمان در چهارجوب تربیتی به کار خویش ادامه می دهد.
ما در بررسی های اخیر با طیف گسترده ای از راهبردهای اصلاحی اشنایی حاصل کرده ایم و آنچه محرز گشته بازنگری در طرح های اصلاحی نیز باید مدنظر باشد و چنین گامهایی امکان برجسته ساختن چنین کوشش هایی را فراهم می نماید.
اثر حاضر با سه هدف عمده نگارش گردیده:اول آنکه علاقه ی در تالیف آثاری که فراهم نمودن طیف گسترده ای از مسائل مرتبط با آموزش وپرورش،توصیف وتشریح فضای تربیتی و فضای اداری آموزش و پرورش و دو و مهمتر آنکه پرورش و بها دادن به تمامی مسائلی که دانشجویان در ارتباط با آموزس و پرورش داشته اند و نتوانسته اند جامعیتی برای آن به دست آورند ،مع هذا این اثر به عنوان اثر تکمیلی محسوب نمی گردد و باید مطالعات زیادی را برای اکمال و بهره گیری از این مباحث انجام دهیم.سوم انکه از دید فاعلی نگری این اثر مباحثی از کارشناسی یک مدیریت را واکاوی و توصیف می کند و حک و اصلاح زیادی در آن صورت پذیرفته تا بتوان آن را بر مقالات افزود
در خط اثار تربیتی دیدگاههای مختلف –بیگانه ویا مرزی- تلاش ها ی پراکنده ای برای تالیف وترجمه ی نظام های فکری و انتشار گسترده ی آن پرداخته اند اما چنین موضع فعل نگرانه ای رواج خطی است که هیچ اعتبار افزایشی در پی ندارد.
بااین همه این اثر با عنوان دریچه وحلقه ای به زنجیره ی علوم پیوند می خوردو کلیت آن در تالیفات دیگر مولفان مستحیل می گردد.در حد خطوط کلی چنین آثاری نماینده و نمایشگر دغدغه های دانشجویان می باشد شاید در آثار تفضیلی تر بعضی از گرایش ها پاسخ داشته باشد.